sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Miten syödä puhtaasti?

Tässä blogissa tulen puhumaan paljon puhtaasta ruuasta. Mieheni vitsaili, että mitä ihmettä se puhdas ruoka on, pesetkö sen saippualla ennen syömistä? :D Vaikka tuo olikin vitsi, ajattelin, ettei kaikille ehkä ole ihan selvää mitä puhdas ruoka oikeasti tarkoittaa.

Tomaattia, kurkkua, avokadoa, kirsikoita

Smoothie tulossa kauramaidosta, banaanista, pinaatista ja vadelmista


Puhdas ruoka on mahdollisimman prosessoimatonta ruokaa. Toisin sanoen sillä ei ole ainesosaluetteloa e-koodeineen ja säilöntäaineineen. Aika monella perusterveelliseksi luokitellulla ruoalla on kuitenkin ainesosaluettelo, esimerkiksi maito sisältää maidon lisäksi hapatetta ja ruisleivässäkin on yleensä vehnää ja säilöntäaineita. Kaikki ei siis ole aina sitä miltä näyttää. 

Puhtaan ruoan myötä elimistö puhdistuu. Sisäelimet kuormittuvat vain niille luonnollisesti määrätyn verran, vatsavaivat ja ihon epäpuhtaudet katoavat. Kuulostaa aika houkuttelevalta, vai mitä?

Banaani-mansikka-pinaatti-smoothie

Lounaseväänä 2 banaania, puolikas vesimeloni, tomaattia, keltainen paprika ja itse kasvatettuja taitepapuja


Mitä siis kannattaa hankkia seuraavalla kauppareissulla?

Kasviksia, juureksia, vihanneksia, marjoja (ja en nyt puhu niistä Puolasta tuoduista vadelmista, vaan esimerkiksi kotimaisista mustaherukoista) niin paljon kuin sielu sietää. Etenkin tummanvihreät salaatit, parsakaali, avokado on herkkua keholle. Kirkkaaseen väriin kannattaa luottaa, paprikat, tomaatti, kesäkurpitsa, porkkana, banaani, ananas, mustikka... You name it.

Pasta- ja leipäosasto kannattaa skipata kokonaan, ellei sitten osta 100% ruis- tai kauraleipää (mikäli viljat sopivat vatsalle). Jos kasvisten kylkeen kaipaa lisuketta, tattari ja kvinoa on elimistölle sulavampi valinta.

Proteiinia puhtaana saadaan (luomu)kananmunista, tuoreesta kalasta ja lihasta. Lihassakin kannattaa suosia mahdollisimman punaista, eli naudan paistilihaa, sillä se on kaikista ravintorikkain. Koska ravintorikas liha ja kala yleensä maksaa maltaita, jätän ne viikonloppuihin, juhlahetkiin ja silloinkin kohtuumäärään.

Maitotuotteet ovat akilleen kantapääni. Olen nimittäin juustofani. Kevyttuotteet ovat kuitenkin ehdoton no-no, eiväthän ne edes maistu miltään. Koska muuten ruokavalioni on maidoton, sallin itselleni kunnon fetan ja halloumin, olkoonkin, että niissä on hirveästi suolaa. Maidon, kerman ja jugurtin voi mainiosti korvata esimerkiksi kaurasta tehtyihin vastaavin valmisteisiin.

Rasvaa saa luonnollisesti avokadosta, pähkinöistä ja oliiveista. Kevytmargariinit jäävät automaattisesti pois kun leipääkään ei kulu. Leivontaan käytän ihan rehellisesti oikeaa voita. 

Lyhyesti sanottuna siis:

NO-NO

- lisä-, väri- ja säilöntäaineet
- viljat (ainakin vehnä kokonaan)
- maitotuotteet
- itse en pysty syömään soijaa

YES-YES

- kaikki muu

Punaisia viinimarjoja, kirsikoita, mansikoita

Mango-pinaatti-banaani-sorbetti tulossa


Aina ei tarvitse "valmistaa" ruokaa - siis paistaa lihaa, lämmittää uunia tai keittää perunoita. Aterian voi koota kasaan näistä herkullisista, AIDOISTA, ruoka-aineksista. Voin taata, että tämän nopeampaa tai helpompaa ruoanvalmistus ei voi olla. Ruokailun jälkeen olo on hyvä, ei täyteen ahdettu, mutta kylläinen. 

Kiinnostuitko? :)




6 kommenttia :

  1. Mä en pystyisi mitenkään jättämään maitotuotteita pois. Kahvin kanssa kuluu maitoa ja muutoin esim. rahkaa ja raejuustoa. Muutoinhan tuo puhdas ruoka kuulostaa kyllä terveelliseltä ja sellaiselta, mitä kannattaisi tavoitella. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se vaatiikin totuttelua. Mulla jäi kahvin myötä maito pois, rahkaa ja raejuustoa söin vielä kuukausi sitten. Nyt jätin nekin pois, ja huomasin viimeistenkin iho-oireiden hävinneen.

      Mutta jos ei aiheuta ongelmia niin sitten anna olla vaan! :)

      Poista
  2. Kiinnostuin ja kuulen mielelläni lisää, ja hyviä ruoka/eväs ideoita! Mulla on tosi sama tuo no-no lista, sillä soija ja viljat aiheuttavat allergiaa, maitotuotteita syön melko vähän- eli aika samat perustelut kun irinalla tuossa edellä, mutta koska nämä ei aiheuta ongelmaa niin pidän ne listalla :) Ja jos sulla on jotai vihersmoothie reseptejä niin niitä otettaisiin vastaa mielellään! Kaikki mitä olen kokeillut on mennyt melko metsään maun suhteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo voisinkin noita eväsideoita laittaa ja vihersmoothiereseptejä! Viime syksynä kokeilin ekaa kertaa, mutta oli tosiaan niin pahaa etten kyenny juomaan :D Nyt oon ollu fiksumpi ja aloittanut vähemmällä määrällä vihreää.

      "Kiva" kuulla että soija ei sovi sullekaan! Mielelläni korvaisin esim jauhelihan soijarouheella ja soijavanukkaatkin on hyviä, mutta kun ei sovi niin ei sovi. Lisäksi epäilyttää se geenimanipulaatiokohu...

      Poista
  3. Kiinnostuin tosiaan, olen miettinyt jo hetken aikaa kokeilla ns puhdasta ruokavaliota edes hetken, joten kirjoitus oli hyvää luettavaa :)
    hyvät puhtaan ruuanreseptit olisi siis paikallaan :)

    VastaaPoista
  4. Tuntuu minun vatsalle hyvältä vaihtoehdolta. Olen maito- ja vilja-allerdikko. Marevanin kanssa ei käy pinaatti.

    VastaaPoista