keskiviikko 21. elokuuta 2013

Menorca

Kun me varasimme matkan Menorcalle, en löytänyt netistä juuri mitään kokemuksia saaresta. Niinpä teen tästä meidän reissukertomuksesta matkaopastyyppisen, jotta toivottavasti muut saavat niitä arvokkaita tiedonhippusia kohteesta, joita me emme :)



YLEISTÄ

Menorca kuuluu Baleaarien saariryhmään, Espanjalle siis. Saarella puhutaan aivan omaa kieltä, joka on espanjan ja katalaanin sekoitus, mutta kaikki puhuivat hyvin myös espanjaa ja englantia. Menorcalla on kaksi pääkaupunkia, Mahon ja Ciutadella, saaren päissä. Näiden kaupunkien välissä saaren eteläpuolella sijaitsevat pienet poukamat, joihin on muodostunut maltilliset lomakylät (minimaaliset verrattuna naapurisaaren Mallorcan vastaaviin...).




Me majoituimme Cala'n Boschiin, pienen laguunin ympärille rakennettuun kylään. Laguuni oli satama, jonka ympärille keskusta, eli ravintola- ja kauppakadut muodostuivat. Taaempana keskustasta sekä rannan tuntumassa sijaitsivat hotellit. 



Vaikka Finnmatkat mainostivatkin Menorcaa rauhallisena saarena, jota turistit eivät ole vielä löytäneet, joudun olemaan hieman eri mieltä. Suomalaisiin siellä ei törmännyt, mutta espanjalaiset (erityisesti barcelonalaiset ym lähiympäristö) ja britit olivat kyllä löytäneet tiensä saarelle. Ja niitä oli paljon :D



Verrattuna muihin Etelä-Euroopan maihin, Menorca oli todella siisti saari. Roskia ei näkynyt missään! Kulkueläimiäkään ei ollut lainkaan. Saari oli myös todella vehreä, etenkin keskiosassa tuntui kuin olisi sademetsässä :D

HOTELLI

Asuimme neljän tähden Paradise club and spa -hotellissa, ja voin vain kehua! Hotellirakennukset ja alue olivat todella kauniita ja hyvin hoidettuja, altaita monta ja kaikki toimi kuin rasvattu. Meillä oli yksiö, joka oli tilava ja hyvin varusteltu. 





Ensimmäistä kertaa lomamatkoillamme otimme All Inclusiven, koska saari ei ole edullisimmasta päästä. Näin pääsimme huomattavasti halvemmalla. Ruoka hotellilla oli loistavaa ja kaikilla aterioilla kokki oli paikanpäällä paistamassa aamiaismunakkaita, lettuja, kalaa, pihvejä... Aterioiden välissä allasbaarista sai käydä hakemassa hedelmiä, jäätelöitä, juotavaa, leipiä, jugurtteja ja hampurilaisia. 

Hotelliin kuului myös tenniskenttä, kuntosali ja spa. Tennistä emme käyneet pelaamassa, mutta salilla muutamia kertoja (pieni, mutta ajoi hyvin asiansa). Mitään kylpylähoitojakaan emme käyttäneet.


RANNAT

Menorcan etelärannikko koostuu lähes kokonaan pienistä, valkohiekkaista ja turkoosivetisistä poukamista. Cala'n Boschissa oli kaksi rantaa, laavakivien ympäröimiä molemmat, Cala'n Bosch ja Son Xoriguer. Nämä rannat olivat tupaten täyteen ahdettuja. Vedessä kyllä oli tilaa, joten teimmekin usein niin, että jätimme vain pyyhkeet jollekin kivelle ja olimme kokoajan meressä.









Näiden kahden lisäksi kävimme myös toisen lomakylän Cala Galdanan upealla (niin ikään turistien valtaamalla) rannalla. Cala Galdanasta pääsee patikoimaan niille oikeasti koskemattomille rannoille, esim. Cala Macarella, Cala Turquote, Cala Mitjana. Meidän olikin tarkoitus käydä näillä paratiisirannoilla, mutta valitettavasti sain auringonpistoksen siinä retkeillessämme, emmekä päässeet perille vaan jouduimme kääntymään takaisin :( Harmittaa aivan älyttömästi.




MUUT NÄHTÄVYYDET

Saaren korkein kohta, Monte del Toro, sijaitsee keskellä saarta ja huipulta näkee joka puolelle Menorcaa. Meillä ei ollut autoa, joten jos olisimme lähteneet Toroon, meidän olisi kahden bussin lisäksi otettava myös taksi, joten emme sitten lähteneet. 

Pääkaupungit Mahon ja Ciutadella ovat käymisen arvoisia. Mahonissa emme asioineet muuten kuin lentämällä sinne, mutta Ciutadella on kaunis espanjalainen pikkukaupunki. 



OSTOSMAHDOLLISUUDET

Cala'n Boschissa oli yllättävän paljon putiikkeja perusturistikamojen lisäksi. Sieltä löytyi myös pieni ostoskeskus. Itse rakastuin niin kansainvälistä kuin espanjalaistakin kosmetiikkaa ja Lacostea myyvään kauppaan. 

Ciutadellasta löytyi paremmin ostettavaa. Siellä oli myös meilläkin tunnettuja ketjukauppoja, kuten Mango.

Saaren keskellä ja Mahonissa sijaitsivat parhaimmat ostosmahdollisuudet. Näiden ohi ajeltiin, emme siis itse käyneet kuitenkaan katsasmassa valikoimaa.


LIIKKUMINEN SAARELLA

Menorcan läpi Mahonin ja Ciutadellan välissä menee vain yksi iso tie. Tämä haarautuu muutamaan pikkukylään menevään tiehen, mutta esimerkiksi Cala'n Boschin ja Cala Galdanan välillä ei mene tietä (etäisyys 15km). Eli kun lähdimme Galdanaan, meidän oli ensin mentävä saareen toiseen päähän Ciutadellaan (10km) ja Ciutadellasta päätietä pitkin (20km) risteykseen, josta käännyimme Galdanaan menevälle tielle (josta matkaa oli n. 7km rantaan). Aikamoinen lenkki :D



Jos vähääkään haluaa nähdä muuta kuin omaa lomakylää, kannattaa vuokrata auto. Skootterit ja moottoripyörät olivat varattuja kahdeksi viikoksi eteenpäin ja kuumuudesta johtuen emme vuokranneet polkupyöriäkään. Olimme siis paikallisliikenteen varassa kun halusimme kierrellä muuallakin kuin Cala'n Boschissa.

Paikallisbussit toimivat moitteettomasti. Cala'n Boschista Ciutadellaan meni busseja 15-30minuutin välein aina puoleen yöhön asti. Matka kesti parikymmentä minuuttia ja maksoi 1,95e. Bussit olivat hyvin ilmastoituja ja aika uusia. 

Manner-espanjalaiseen liikenteeseen tottuneena olin häkeltynyt Menorcan sulavasta liikenteestä. Kukaan ei törttöillyt, huutanut, mennyt punasia päin tai hurjastellut. Tiet olivat loistavassa kunnossa ja sujuvuutta lisäsi isot liikenneympyrät.





Menetin sydämeni Menorcalle täysin ja aivan varmasti tulemme vielä palaamaan takaisin. Niin paljon jäi vielä näkemättä ja kokematta. Ensi kerralla aiomme majoittua Cala Galdanaan, joka on pienempi kuin Cala'n Boshc, mutta josta on paremmat reitit aidoille, koskemattomille rannoilla, sekä Mahoniin, jossa emme viettäneet aikaa ollenkaan.

Nyt kiinnostaisi tietää, onko kukaan kuullut Menorcasta tai käynyt siellä? Heräsikö kysymyksiä? :)



12 kommenttia :

  1. Ihana matkakertomus! Kiva että näit vaivaa ja esittelit Menorcan näin hyvin ja mukaansatempaavasti! Ja aivan ihania kuvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Menorca oli upea paikka ja todella helppo kokemattomillekin matkaajille ja lapsiperheille. Ainut miinus on tuo hintataso, joka hotellien ja ravintoloiden osalta hipoo suomalaista tasoa... Tosin kaikki oli rahan arvoista :)

      Poista
  2. Menorcasta olen kuullut vasta tänä kesänä ja oli kiva kuulla siitä näin lisää. :)

    VastaaPoista
  3. Mitä kautta kuulit? Mä en ollut myöskään koskaan kuullutkaan moisesta :D Kiva että tykkäsit lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisko ollut joku matkatoimiston nettisivu kun tuossa taannoin kahlasin niitä antaumuksella läpi. :)

      Poista
  4. Haastoin!
    http://liituraitaa.blogspot.fi/2013/08/ensimmainen-haasteeni.html

    VastaaPoista
  5. Mielettömiä kuvia :)

    VastaaPoista
  6. Lähtö Menorcalle 29.6.2014, hiukan jännittää, kun on ihan uusi kohde perheellemme. Mies löysi tämän sinun matkakertomuksesi. Ihan hyvä niin, sillä kiva lukea positiivisistä kokemuksista ja katsella ihania kuvia paikasta, johon kohta itse pääsee! :) Mukavaa juhannusta, Suomen keleistä huolimatta! Onneksi kohta pääsee lämpimään! ;)

    VastaaPoista
  7. Olimme perheen kanssa Cala Galdanassa 06/2012 ja kokemus oli todella hyvä. Paikka on todellakin erittäin kaunis ja vedet uskomattoman kirkkaita. Jonkin verran välimeren maita kolunneena kaunein kohde, jossa olen niillä suunnilla käynyt. Vuokra-autolla liikkuminen oli helppoa ja esimerkiksi Ciutadellaan pääsi sillä vaivattomasti. Ciutadella olikin käymisen arvoinen tunnelmallinen kaupunki, jossa naisväki pääsi toteuttamaan shoppaajantarpeitaan. Cala Galdana on suhteellisen pieni paikka ja ainoana miinuksena voikin ehkä mainita ravintolatarjonnan ja putiikkien niukkuuden. Tämä ei kuitenkaan liiaksi haitannut ottaen huomioon miten upea paikka oli muutoin. Kävimme autolla myös muutamissa muissa saaren lomakohteissa ja oma mielipiteeni on, että Cala Galdana on saarella SE paikka, jonne matkustan jos vielä saarelle palaan. Ja nyt onkin taas matka varattuna 08/2014 juuri Cala Galdanaan, jonne tällä kertaa kahden vaimon kanssa. Viimeksi emme lasten kanssa tohtineet lähteä patikoimaan näille koskemattomille rannoille, joten nyt olisikin tarkoitus tutustua niihin. Sanotaan nyt tähän loppuun vielä kerran, että joka kaipaa kaunista ja rauhallista lomakohdetta niin Menorca on oiva valinta..olkootkin että toki lomakohteiden yleiset rannat olivatkin täynnä, mutta vain rannat.

    VastaaPoista
  8. Muutaman päivän päästä suuntaan Menorcalle mieheni kanssa. Majoitumme myös Cala'n Boschissa. Valitettavasti yllättävä rahanmeno söi matkabudjettiamme aika lailla, joten joudumme vähän laskemaan eurosiamme reissun päällä. Kävittekö syömässä muualla kuin hotellissa? Osaisitko sanoa jotain suuntaa antavaa hintatasoa rafloissa tai ruokakaupoissa. Hotellihuoneessamme on onneksi keittonurkkaus, joten osan aterioista voimme valmistaa edullisemmin itse.

    VastaaPoista
  9. moikka! ollaan aikeissa kaverini kanssa lähteä menorcalle elokuussa. Majoituuisimme todennäköisesti myös Calan Boschille. Kiinnostaisi tietää, kun kerroit Cala Galdanasta olevan helppo mennä koskemattomille rannoille, niin kuinka lähellä kyseiset rannat olivat Galdanasta ja miten olitte menossa sinne?

    VastaaPoista