torstai 8. elokuuta 2013

Vihreää parvekkeella






Uhosin toukokuussa kuinka muutan karun betoniparvekkeen trendikkääksi kaupunkiviljelmäksi. Suunnitelmat olivat suuret, toteutus hieman pienempi ;)

Henkkamaukalta hamstrattuihin juuttisäkkeihin istutin taitepapua, pinaattia, tomaattia, sokerihernettä, ruohosipulia ja basilikaa. Kuulostaa varsin hurjalta määrältä, mutta lattiapintaa olisi vielä runsaasti katosta ja seinist' puhumattakaan.

Ongelmaksi muodostui hyiset kesäyöt, jotka kylmettivät sokeriherneparat hengiltä. Pinaatti kasvoi vain toiselle puolelle säkkiä. Tomaatit eivät vielä tähänkään päivään mennessä ole synnyttäneet edes yhtä kukkaa. Ruohosipuli näyttää ystäväni mukaan kauniisti ilmaistuna nurmikolta (maistuu kylläkin ihan siltä miltä oli tarkoitus). Basilika vaihtoi väriä tummanvihreästä vaalean keltaiseksi.

Ei mennyt ihan putkeen siis. Toistaiseksi papu on ainoa, joka on täysin rinnoin (vai pitäisikö sanoa paloin) parvekkeella kasvamisesta. No, vahingoista viisastuneena ensi kesänä uutta yritystä vaan. Sieluni silmin näen pienen perunamaan, salaattiruukkuja, amppelimansikoita ja avomaankurkkuja...

Laitoitteko te pystyyn parvekeviljelmiä, kasvatitteko yrttejä ikkunalaudalla vai omistatteko kenties puutarhapalstan?

3 kommenttia :

  1. Yritin joitain kaupasta ostettuja yrttejä pitää hengissä Sagaformin yrttiruukussa, mutta eivät kestäneet. Seuraavaksi (kun joskus on varaa) aion kokeilla Eva Solon yrttiruukkua. Parvekkeelle ei voi yrttejä laittaa, sillä siellä on koko päivän niin paahtavan kuuma, että yrtit kuolisivat siihen paikkaan. Tiettyhän sitä voisi k o k e i l l a ensi kesänä vaikka ihan perus vihreää salaattia ja kunnon kastelua. Siinä ei paljon häviäisi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuumaa parveketta rakastaisivat tomaatit, kokeile niitä ensi kesänä :) Basilika ei mullakaan tykännyt olla ulkona, keittönpöydällä menestyi paremmin.

      Poista